Pages

15 July 2013

En förlorad värld

Följ med till korallrevet. Upptäck lugnet och stillheten. Skönheten. Dyk ner till det stora och vackra som gömmer sig under vågorna. Korallreven - viktiga, men utsatta och ömtåliga ekosystem. Följ med och upptäck en helt ny, men väldigt gammal, värld.

Flytande där på ytan, kisande ner i något så otroligt makalöst - olikt allt annat, är det svårt att förstå att man vilar ögonen på något som tagit flera miljoner år att bygga upp. Men där det inte krävs mycket för att ödelägga.

Korallreven är stora kalkstrukturer som bildats av koralldjurens skelett. Trots att reven bara upptar en liten del av världens hav uppskattar man att ungefär en fjärdedel av alla fiskarter lever här. Detta, bland annat, är en anledning till att korallreven är viktiga för vår överlevnad. Och även anledningen till att reven lockar många fiskare.

Ungefär 50 procent av de tropiska ländernas fiske sker på korallrev. Dessutom är de för dessa länder en viktig del i turismen, och därför landets ekonomi. Tyvärr har den ökade uppskattningen av denna värld under ytan lett till att korallreven tagit mycket skada. De blir utfiskade, förstörs av vattenscooter- och båtaktiviteter, samt av de fötter som vandrar över dem.

Men det finns fler och ökande hot mot korallrevens överlevnad. De utsätts för lägre havsnivåer, vilket gör att de bleknar, då mer sol än de är vana vid når dem. Även temperaturen i haven skadar korallreven. Det kan räcka med en ökning på bara två grader i vattnet för att de ska ta stor skada. Om inget görs för att rädda korallreven kan de vara utdöda inom ynka 30 år! Och om man bara så mycket som tagit en liten titt på den magiska värld som korallreven har att erbjuda känns dessa fakta som ett hugg i hjärtat. Bara tanken på att aldrig mer kunna guppa på ytan med solen spelande över ryggen, och en syn likt ingen annan, får mig att gå i kras. Tanken på en hel värld utplånad, förlorad.

Kanske kan synen av ett blekt, och alltså döende, korallrev vara vacker i sig. Vita vyer med enstaka fiskar. Lugnt och tyst. Men vet du hur det har sett ut när detta korallrev var fullt av liv och färger, inser du att det är en sorglig syn. Att det faktiskt är en försvunnen värld.

Det sorgliga är också att om man tänker efter så inser man att de länder vars korallrev skadas av miljöförstöring ofta inte är de länder som mest bidrar till det. Och om inte någonting görs för att rädda våra korallrev kan framtidens generationer bli utan detta värdefulla ekosystem som ger oss mat, jobb, skydd och möjligen framtida läkemedel. Informationen om hoten mot korallreven måste nå fler människor, så att människor vet vad de bidrar - eller inte bidrar till.

För jag lovar dig, det är en tillräckligt fantastisk upplevelse att bara få se ett korallrev. Och det vore väl sorgligt om vi inte lät framtida generationer ta del av detta underbara. Av välden som gömmer sig under ytan. En värld som vi ska vara stolta att få ta del av och ansvar för.

Detta är baserat på en artikel som är 6 år gammal, skriven när jag gick andra året på gymnasiet. Läskigt. En del har hänt sen dess, men mycket mer behöver hända. Och har du inte sett ett korallrev än? Passa på. Kanske är det försent för dina barnbarns barn. Men än är det inte försent för dig. Och vi lever väl bara för oss själva. Eller..?

No comments:

Post a Comment